Agenda


Kijk ook eens op onze facebook pagina


Juni

Cursus 'Bewust bestrijden van wormen'! Vrijdagavond 22 juni van 18 tot 21 uur is bij ons Dierenarts Judith van Andel van Provinos Schapenpraktijk te gast.
We willen met onze dierhouderij zo natuurlijk mogelijk worden. We zoeken daarom naar manieren om het gebruik van ontwormingsmiddelen te reduceren en alleen toe te passen als dat nodig is. Onderzoek van mest en omgeving speelt daarbij een hele grote rol. Dat onderzoek kan de schapenhouder vaak zelf oppakken.

Doel van deze cursus is om schapenhouder kennis te laten maken met de nieuwe inzichten van wormbeheersing op hun bedrijf. Behalve een stuk theorie over de vele facetten van wormbeheersing, zal het zelf mestonderzoek doen een deel van de cursus vormen.

Doel van de cursus:
Bewustwording verbeteren, wormbeheersing en correct ontwormen bij grazers, dat wil zeggen:
- Ontwormen na mestonderzoek (zelf of laten doen)
- Wormbeheersing door management (omweidingsschema’s, fokkerij)
- Correct ontwormen (dosering, wormmiddel, apparatuur)
- Resistentie verminderen

Onderwerpen:
- De belangrijkste schapenwormen en –ziekten bij lammeren en volwassen schapen
- Principes van duurzame wormbestrijding
- Wormmiddelen
- Praktisch mestonderzoek

Deze cursus zal worden gegeven door Dierenarts Judith van Andel uit Venlo. Zij neemt 2 microscopen en materialen mee om een eerste onderzoek uit te kunnen voeren. Zelf meenemen: mest!
Kosten voor de avond bedragen 55,00

Voor degenen die zeker door willen met het zelf onderzoeken van mest kan zij de startersboxen meenemen, deze kosten 55,50 De syllabus in gedrukte vorm komt 14,15. Hierbij is nog geen microscoop, deze kunnen we wellicht na de cursus gezamelijk inkopen voor degenen die daarin interesse hebben. Indien u zich aanmeld komen wij hier in een e-mail nog op terug.

Woon je in de regio en heb je interesse in deze avond geef je dan op via e-mail

Maximaal aantal deelnemers 10
Zaterdag 23 juni gaan we aan de slag om een regenboogpot met ruwe wol te verven op basis van de Redding Method onder leiding van Liset van Hoorickx. Liset is gecertificeerd Redding Method Master Dyer en Teacher. De regenboogpot is de basis van deze dynamische methode van verven. Er wordt bij de Redding Method geen gebruik gemaakt verfrecepten of verfoplossingen. Na een kort theorie gedeelte gaan we 2 potten verven. Bij de eerste pan maken we gebruik van een combinatie van verschillende soorten ruwe wol. Bij de tweede pan gaan we sokgaren verven. Enige ervaring in verven is niet nodig, enkel het openstaan voor een nieuwe verfbeleving. We maken gebruik van de schitterende wolverf van Ashford bij het samenstellen van de regenboogpot. Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Zelf meenemen:
- Goed werkend en stevig staand Camping gas stel
- Grote pan van zo'n 23 - 26 cm doorsnede, goed passend op het gasstel. Bijv. een oude soeppan, geen aluminium. De pan is hierna niet meer te gebruiken van de bereiding van eten!
- Oude kleding en schoenen die vies mogen worden
- We werken met droge verfpoeders. Als u zich tegen inademing hiervan wil beschermen adviseren wij u een geschikt stofmaster mee te nemen.
- Een goed humeur
Heeft u geen pan of gasstel, neem dan even contact op naar de mogelijkheden om iets van ons te gebruiken. Onze middelen hiervoor zijn zeer beperkt.

We starten 's morgens om 10 uur en het duurt tot ongeveer 16 uur.
Kosten voor deze workshop bedragen 75,00, dit is inclusief koffie/thee en lunch. Kosten van het materialen pakket komen op 15,00. Info en opgave via e-mail.Juli / Augustus

Tijdens deze maanden geen spin- en breiavonden.

U bent van hart welkom op onze ambachtelijk markt: 18 & 19 augustus!!September

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 13 september.

Een nieuwe 'brei'uitdaging onder leiding van Anja Geldof.  Deze keer nemen we het Fair Isle onder de loep. Anja heeft een geweldig patroon geschreven speciaal voor het Ashford McKenzie merino garen. Er is keuze uit het maken van 2 dingen, een kol of een shopper. Bij deelname ontvang je beide patronen, tijdens de workshop kun je een keuze maken wat je wilt maken. Al ben je uiteraard vrij om beiden te maken.

Fair Isle breien is een techniek om kleurig ingebreid breiwerk te maken. Verschillende kleuren worden gebruikt, maar in één toer worden nooit meer dan twee kleuren tegelijk gebruikt.
Het garen waar niet mee gebreid wordt, wordt achterlangs het breiwerk meegenomen. We noemen dit de meelopende draad. Deze meelopende draad maakt dat er twee lagen garen op elkaar liggen. Dit maakt het Fair Isle breiwerk dubbeldik en dus dubbelwarm. Verder brei je Fair Isle breiwerk het liefst in het rond. Je ziet goed wat je doet, want je ziet steeds de goede kant van je werk. Bovendien is de draadspanning overal gelijk, omdat je altijd rechte steken breit.

Tijdens deze workshopreeks leer je naast het breien met meerdere kleuren een vlecht inbreien en juist omdat we alles rechtbreien komt er ook een manier om het breiwerk in te knippen aan de orde! Altijd spannend.

Kennis en kunde vooraf: Kunnen opzetten en afkanten, recht en averecht breien en een kleine beetje ervaring met het lezen van een teltekening is een pré. Verder is deze workshop uitermate geschikt voor beginnende breiers of breiers die de kennis uit willen breiden!

Data altijd op vrijdag ochtend van 10 tot 12 of middag van 13.30 tot 15:30 maximaal aantal deelnemers 10 per dagdeel  
28/09/18
26/10/18
30/11/18
25/01/19
22/02/19
29/03/19


Meer info volgt deze zomer.


Oktober

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 11 oktober.

November

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 8 november.December

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 13 december.


Januari

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 10 januari


Februari

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 14 februari.


Maart

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 14 maart.


April

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 11 April.


Mei

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 9 mei.


Juni

Iedere 2e donderdag van de maand, onze spin- en breiavond. Deze maand op 13 juni.Activiteiten


Spingroep Zeeuws Vlaanderen "wereldwied"
Sinds 2005 zijn we een hecht groepje. De internationale spingroep in Zeeuws Vlaanderen. Opgezet om te zien of er meer mensen zijn die deze hobby zouden willen uitoefenen. Jawel, ze bestaan…..
Zeeuwen, Belgen, Ollanders, Duitsers en een Noor!!! Hoewel die laatste helaas is teruggekeerd naar eigen land blijft ze toch steeds behoren tot. Via mail en spontane brei/spinavonden omdat ze in de buurt is, maar wellicht ook als uitvals basis want waarom niet een spontaan spinweekend in Noorwegen!!
Inmiddels zijn we allen redelijk gevorderd in onze hobby. Begonnen we, met zijn allen, op een oudere Louët, nu zijn de wieletjes modern en nieuw. De garens die worden geproduceerd zijn luxe en sjiek. We spenderen geen tijd aan vachten waar we niet in geloven. Alhoewel de geloven hierin zeer divers zijn;)Zeeland telt inmiddels verschillende spin en breigroepen.

Wie zin heeft in een avondje spinnen en of breien kan op menig 'eiland' slagen. Op zo'n avond kun je ideeën opdoen en werkstukken worden bewonderen. Ook nieuwsgierig of spinnen iets voor jou is. Geef je op voor een avond, kijk en luister eens mee.
Spin en breiavond west Zeeuws Vlaanderen iedere 4e maandag van de maand.
Spin en breiavond oost Zeeuws Vlaanderen iedere 2e donderdag van de maand.
Spin en breimiddag Schouwen- Duiveland genaamd "Geen draad teveel" iedere 1e dinsdagmiddag van de maand.
Spin en breiavond Walcheren- Beveland iedere 3e woensdag van de maand.

Voor info: e-mail ons.Leren spinnen of hevelriet weven?
Voor beginners lessen spinnen en hevelriet weven kunt u bij ons terecht. Heeft u nog geen spinnewiel of hevelriet getouw dan kunt u dat van ons gebruiken. Deze workshop bestaat uit 3 lessen met een tussenpose van ongeveer 2 weken. Tussen deze lessen door kunt u het wiel of getouw meenemen naar huis om het huiswerk te maken. Wij vragen hiervoor een borg van 100,00. Deze ontvangt u na de cursus en teruggave van het wiel of getouw retour. De cursus voor deze 3 lessen van ongeveer 2 uur kost inclusief materiaal 100,00. Lessen vinden plaats in ons prachtige atelier!! Data worden met u persoonlijk afgesproken, normaal gezien op vrijdagochtend of middag.
Informeer via e-mail naar de mogelijkheden of bel 00 31 (0)6 10 32 88 04        

Zoekt u een leuke workshop of les in breien, spinnen, vilten, verven of weven en bent u met minimaal 6 personen dan kunnen wij voor u een leuk ochtend, middag of dagprogramma samenstellen. Informeer via e-mail naar de mogelijkheden of bel 00 31 (0)6 10 32 88 04