Duurzaam en (drie)dubbel doel!

Met het oog op duurzaam wordt dubbeldoel steeds belangrijker.  Al is het bij het houden van merinoschapen wel goed om je in te lezen in ‘wol’. Er zijn heel erg veel schapenrassen met goede wol. Er zijn vele producten waarvoor wol uitermate geschikt is. Als het over op de huid draagbare kleding gaat, is er echter slechts 1 de beste en dat is merinowol.

Elasticiteit
Merinowol ziet er, ook op het merinoschaap, al anders uit, wat direct opvalt als je de wol openvouwt is de crimp. De kleine golfjes gebundeld in plukjes. Deze crimp werkt als een veertje, een goed gesponnen merino garen voelt aan als een elastiekje. Het Nederlandse merinoschaap zit wat micron betreft tussen 16 en 22 en is daarmee zeker op de goed weg.
De wol ‘kriebel’ grens van mensen ligt zo rond de 30 micron. Uiteraard hangt dit vooral van de gevoeligheid van de drager af. Bij erg gevoelige mensen ligt deze grens lager, bij de minder gevoelige huidjes zal het hoger liggen. De selectie van de dieren die echt goede wol hebben begint bij het testen van de wol. Een wolmonster neem je uit het midden van de zij.

De vacht van een merinoschaap is over het algemeen erg gelijkmatig al is niet iedere vezel even dik. Naast het begrip micron is het daarom ook goed om te weten hoe groot/ klein het percentage vezels dikker dan 30 micron is. Dit cijfer moet i.v.m. die ‘kriebel’ grens zo laag mogelijk zijn. De testuitslagen van een wolmonster geven al deze cijfers weer.

Dubbel en driedubbel doel

Het merinoschaap is een medium size schaap en al is merino van oorsprong een voor wol gefokt schaap, dit neemt niet weg dat ze het ook goed doen voor de productie van lamsvlees. De lamsvellen werden van oudsher gebruikt tegen doorliggen. Het betreft dan gelooide vellen waarvan de wol nog de natuurlijke lanoline bevat.

Zo geven onze merinoschapen ons drie prachtige producten:

Vachten voor verwerking in merinogarens, lamsvlees en gelooide huiden!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van leuke aanbiedingen en nieuwtjesCopyright © 2020 Wolboerderij Blij Bezuiden

Webdesign by: Miek.Designs

Scroll naar boven