Merino

Over het oudste en meest voorkomende schapenras.

Herkomst en eigenschappen

De schapen


De merino is het oudste en meest voorkomende schapenras van de wereld. De oorspronkelijke herkomst is naar alle waarschijnlijkheid Noord Afrika. Door de moren is dit ras geïntroduceerd in Spanje waarna het zijn bekendheid kreeg. In de eerste instantie verlieten er maar weinig dieren Spanje. De Spaanse koningen wilden het monopolie houden op de kwaliteit van deze wol. Na de ondergang van het Spaanse rijk werd het dier geleidelijk talrijker in europa.


Het is een middelgroot actief ras met fijne beenderen een roze huid en relatief hoog op de poten. De meeste wolmerino’s hebben karakteristieke huidplooien rond de nek. Er zijn vele stromingen binnen het ras en de ene merino heeft dit duidelijker dan de andere. De rammen kunnen gehoornd of ongehoornd zijn, de ooien zelden.

Herkomst en eigenschappen

De wol


De wol bevat een hoog percentage aan lanoline. De compacte rechthoekige wolstapel heeft een goed zichtbare crimp. Voor handspinners is deze wol weliswaar lastig om te spinnen het is wel als beste geschikt voor baby’s en kleding die rechtstreeks op de huid kan worden gedragen.


De merino is een laatrijp ras. Het dier is pas op 3 jarige leeftijd volwassen. Ze geeft per dracht 1,5 lammeren. De dieren zijn aanhankelijk en braaf, zowel de ooien als de rammen. Hoewel vaak anders wordt gezegd doet de merino het heel erg goed in Nederland. Het heeft geen enkele moeite in ons klimaat!


De wol is egaal over het lichaam verspreid, en de fijnste van alle rassen, de vezelstructuur en dikte is over de gehele vacht gelijkmatig en de wolkwaliteit is overal gelijk.


Een merino vacht bestaat uit ongeveer 50.000.000 vezeltjes. In vergelijking met de romney die er ‘maar’ 15.000.000 heeft is dit een groot verschil!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van leuke aanbiedingen en nieuwtjesCopyright © 2020 Wolboerderij Blij Bezuiden

Webdesign by: Miek.Designs

nl_NLNederlands
Scroll naar top