Merinoschapen

Over het oudste en meest voorkomende schapenras.

Herkomst en eigenschappen

De merinoschapen


Het merinoschaap is het oudste en meest voorkomende schapenras van de wereld. De oorspronkelijke herkomst is naar alle waarschijnlijkheid Noord Afrika. Door de moren is het merinoschaap geïntroduceerd in Spanje waarna het zijn bekendheid kreeg. In de eerste instantie verlieten er maar weinig merinoschapen Spanje. De Spaanse koningen wilden het monopolie houden op de kwaliteit van deze merinowol. Na de ondergang van het Spaanse rijk werd het merinoschaap geleidelijk talrijker in Europa.


Het merinoschaap is een middelgroot actief ras met fijne beenderen een roze huid en relatief hoog op de poten. De meeste merinoschapen hebben karakteristieke huidplooien rond de nek. Er zijn vele stromingen binnen het ras en het ene merinoschaap heeft dit duidelijker dan het andere. Merinorammen kunnen gehoornd of ongehoornd zijn, de ooien zijn over het algemeen ongehoornd.

Herkomst en eigenschappen

De merinowol


Merinowol bevat een hoog percentage aan lanoline. De compacte rechthoekige wolstapel heeft een goed zichtbare crimp. Voor handspinners is merinowol weliswaar lastig om te spinnen het is wel als beste geschikt voor baby’s en kleding die rechtstreeks op de huid kan worden gedragen.


Het merinoschaap is een laatrijp ras. Het dier is pas op 3 jarige leeftijd volwassen. Ze geeft per dracht 1,5 lammeren. Merinoschapen zijn aanhankelijk en braaf, zowel de merinoooien als de merinorammen. Hoewel vaak anders wordt gezegd doen merinoschapen het heel erg goed in Nederland. Het heeft geen enkele moeite in ons klimaat!


De merinowol is egaal over het lichaam verspreid, en de fijnste van alle rassen, de vezelstructuur en dikte is over de gehele vacht gelijkmatig en de wolkwaliteit is overal gelijk.


Een merinowollen vacht bestaat uit ongeveer 50.000.000 vezeltjes. In vergelijking met de romney die er ‘maar’ 15.000.000 heeft is dit een groot verschil!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van leuke aanbiedingen en nieuwtjesCopyright © 2020 Wolboerderij Blij Bezuiden

Webdesign by: Miek.Designs

Scroll naar boven