De Nederlandse Fijne Wolmerino een officieel erkend schapenras!

In 2020 gingen we dit traject in en in augustus 2021 werd de aanvraag goedgekeurd door RVO. Daarmee is er nu een officieel stamboek voor onze prachtige merinoschapen.

DutchMerino en Australian Kelpie

De bijzondere eigenschappen van de Nederlandse Fijne Wolmerino op een rijtje
Als eerste natuurlijk de fijne wol: De wol van de Nederlandse Fijne Wolmerino is zeer zacht en fijn, met een vezeldikte tussen de 16-21 micron. Dit maakt de wol geschikt voor het maken van hoogwaardige kleding.
Dan een tweede punt: Het ras is geliefd om zijn robuustheid en goede gezondheid. Het zijn sobere dieren die op gras, kruiden en bladeren van struikgewas een sterke natuurlijke weerstand opbouwen.
Daarnaast zijn de ooien goede moeders met een sterke moederband. Ze zorgen goed voor hun lammeren en hebben geen seizoensgebonden bronst waardoor is het mogelijk om in ieder seizoen lammeren te werpen.

Het merinoschaap is het meest voorkomende ras van de wereld. Helaas is het ras in onze hoek van de wereld nog relatief klein.
Een vervelend gerucht op Google waarin wordt gesuggereerd dat het ras gevoelig is voor regen en vocht kunnen wij, uit ervaring, gelukkig weerleggen. De Nederlandse Fijne Wolmerino kan goed tegen regen en vocht. Met de huidige klimaatverandering is het daarbij een ras wat zich uitstekend leent voor het Nederlandse klimaat waarin regen en droogte elkaar steeds extremer afwisselen.
Het is voor nu nog jammer dat het ras relatief zeldzaam is, dat geeft een beperkte beschikbaarheid van fokdieren en wol.

De erkenning van de Nederlandse Fijne Wolmerino als officieel Nederlands schapenras is een belangrijke stap voor de instandhouding en ontwikkeling van het ras binnen Nederland en Noord West Europa. Deze erkenning stimuleert ons als fokkers om te investeren in de kwaliteit van het ras.
Met een beetje geluk verbetert het de marktpositie van de merinowol en het vlees van de Nederlandse Fijne Wolmerino. Het is in ieder geval een feit dat we voor merinowol niet meer over de landsgrenzen heen moeten. De kwaliteit van de Nederlandse Fijne Merinowol is zeer hoogwaardig!!

Het bovenstaande heeft geresulteerd in een prachtige webpagina. Deze is gemaakt door Richter Reclame uit Zwolle.
Want binnen de groep merinoschapen houders heeft ieder zo zijn eigen specialiteit. Dus superblij dat de echtgenoot van Lisa (Jager&Boer en merinofokker in Wijhe), Emile zo'n fantastisch team heeft dat deze klus heeft geklaard.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van leuke aanbiedingen en nieuwtjesCopyright © 2020 Wolboerderij Blij Bezuiden

Webdesign by: Miek.Designs

nl_NLNederlands
Scroll naar boven