Lammetjes in het voorjaar: een symbool van nieuw leven en lentevreugde!

Maar wist je dat niet alle lammetjes in het voorjaar geboren worden?

De geboorte van lammetjes is vaak het hoogtepunt van het voorjaar. Het is een vrolijk schouwspel om de kleine, wankelende figuurtjes te zien dartelen in de wei, samen met hun moeders.

Waarom worden lammetjes hoofdzakelijk in het voorjaar geboren? Daar zijn verschillende redenen voor:

  • Voedsel: In het voorjaar is er volop vers gras en andere planten beschikbaar. Dit is essentieel voor de moeders om voldoende melk te produceren voor hun lammetjes. Daarom heeft de natuur veel schapenrassen uitgerust met een bronstperiode in het najaar. Zodat ze in het voorjaar als de lammetjes net geboren zijn voldoende voedsel hebben voor langere tijd.
  • Temperatuur: De temperaturen worden in het voorjaar ook weer wat hoger. Een pasgeboren lam is kwetsbaar. Hoewel eenmaal goed droog en flink drinkend van moeders warme melk kunnen ze toch meer af dan menigeen zou verwachten.

Onze merinoschapen zijn een uitzondering op de regel. Ze hebben geen seizoensgebonden bronst. De ooien kunnen het jaarrond drachtig worden. De draagtijd van een schaap is gemiddeld 145 dagen.  Scheren doen wij op de Wolboerderij het liefst iedere 8 tot 10 maanden. Een ooi scheren voordat ze aflamt is ook nog eens heel erg praktisch.

  • Een schaap dat is geschoren neemt voer makkelijker op, wat heel fijn is aan het eind van de dracht. Door de uitdijende lammeren is er in de pens steeds minder ruimte voor het voer. De voeropname van drachtige ooien is belangrijk voor de gezondheid van zowel de moeder als de lammeren.
  • Een geschoren dier laat zich ook beter lezen. Schapen vol in de vacht lijken vaak dikker dan dat ze in werkelijkheid zijn.
  • Een drachtig dier produceert meer warmte, afkoelen kost energie. De wollen jas uit tackelt ook dat probleem.  
  • Tijdens het aflammeren kun je alles goed zien. De wol zit niet in de weg en wordt ook niet vuil. Daarbij vindt het lam veel beter zijn weg naar de uier en zal sneller aan het drinken zijn. De eerste melk ‘biest’ is zeer belangrijk voor een goede opstart!

In 2021 werden de lammetjes in augustus geboren, in 2022 in april, in 2023 in januari en in 2024 in juni. Al maken we wel een selectie in de ooien. Want ze hoeven van ons niet perse ieder jaar allemaal af te lammeren!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van leuke aanbiedingen en nieuwtjesCopyright © 2020 Wolboerderij Blij Bezuiden

Webdesign by: Miek.Designs

Scroll naar boven